Saturday, September 30, 2006

Nasi Briani yang tak berani

Memandangkan pagi tadi aku dan Abg tak bangun sahur (terbabas daaa....) nafsu nak makan tak hengat2 rasanya.. Macam2 kat kepala otak yg aku nak masak. End up aku masak nasi briani yang tak berani langsung - lembik! cesss.. tak menjadik plak kali nih.. Biasanya aku pakai resipi original. Memandangkan Kak Nina ada bagi rempah birani "Shan" hari tu, ingat nak try lah. Lagi jimat masa sebab tinggal bancuh dan jadikan pes ajek. Aku tau apa silapnya. Terlebih butter! Aku dah rasa nak kaut balik butter yg tertuang lebih dalam periuk... tapi... "ahh.. biarlah" punya pasal.. inilah jadiknya... Nasib baik aku masak satu pot jek (sebab nak masak nasi putih utk sahur).

Bila dengar jek suara abg balik "Assalamualaikum sayanggg..." aku terus melompat depan pintu...

Aku: Wa'alaikumsalam! Abg.. nasi briani orang tak jadikkkk (muka panic)
Abg: First time abg dengar.. heheheee... (Abg gelak2.. cettt...)
Aku: Boleh tak orang masak lain? yang ni bagi burung makan..
Abg: Hmmm.. buatlah..
Aku: Betul boleh?
Abg: Iyerrr.. Mananya? Meh Abg tengok... (Sambil membontoti Abg ke rice cooker)
Laaa... oklah ni.. lembik sket jek...
Aku: Alaaaaaa...
Abg: Sayang la... Nasi putih ada?
Aku: Ada.. semalam punya.. tapi elok lagi..
Abg: Haaa.. backup ngan nasi putih jek kalau2 tak sedap keh keh kehhhh...
Aku: Hmmm.. ye lah..

Masa berbuka, baru satu suap, aku ngan Abg kepedasan.. Mak aiiii.. pedasnya nasi briani nih.. Ha'ah lah bang... kita campur nasi putih yek.. Lepas dah campur, baru leh makan.. ooo.. baru aku tau.. next time, utk rempah Shan ni.. 1 pot beras bersamaan dgn 1 sudu rempah Shan (Aku buat 2 sudu.. heheee..) Patutlah warna dia merah menyala macam nasi tomato.. muahaahaaa.. tu lahhh.. teruja sangat nak masak macam2.. Bak kata Halik, kalau kat sini rasa macam2 nak masak.. kalau kat Mesia rasa macam2 nak beli.. betol.. aku sokong 110% :)

Menu berbuka posa utk hari ini:




Friday, September 29, 2006

Jom practice lidah

Aku dapat bahan ni dari email member.. heheheee.. anak siapalah yg kreatif sangat ni :)

Cerita yg bermula dengan huruf K
Ketam ketip kuku kakinya. Kawan karib Ketam, Kodok, kata kepada Ketam,"Kenapa kau ketip kuku kaki kau, Ketam... kenapa?" Ketam kata, "Ku ketip kuku kakiku kerana kuku kakiku kelurut... kakakku kata, kalau kuku ku kelurut, kita kena ketiplah!" Kodok kentut kekeliruan. Kodok kata kekalutan,"Kadang-kadang kalau kukuku kelurut, ku ketip kenapa keluar kudis?"Ketam ketawa, Kah..kah..kah..kah..kih..kih..kih..kih..Kuh..kuh..kuh..kuh!!Kodok..Kodok...kenapa kadar kebodohan kau ketara keterlaluan?" Kodok kata kepada Ketam, "Ketam. Kenapa kau ketawakan ku?"
Ketam kilas, "Kelakar." "Kelakar ke kurang-ajar?" kata Kodok. Kerana kemarahan Kodok keterlaluan, Kodok keperok kepala ketam kuat kadar kilat."kelekuk !", kepala Ketam kehancuran kerana kena keperok Kodok. Ketam
kata, "Kodok.. Kodok.. kenapa kau keperok kepalaku? Kan kesakitan."Kesian Ketam. Kerana kurang-ajar, kepala kena keperok.

Aku paling suka yang ni..

Cerita yg bermula dengan huruf C:
Copot cahabat ciput Catu cenje, ciput cite-cite came copot cambil cari cengkerik. ciput cuke cite-cite came copot cebab copot cahabat ciput. Cemace ciput came copot cari cengkerik, ciput cakcikan catu cahye cerah. cahye cerah ciput cakcikan cangat cerah campai ciput came copot cilau. cahaye cerah cube culik copot.
Ciput cangat cuak. ciput cepat-cepat camba copot cebelum cehaye cerah cempat culik copot. copot cangat cuak came. ciput came copot cepat-cepat cari chelter cambil cepat-cepat cembunyi. ciput came copot cembunyi cenyap-cenyap cupaye cahaye cerah cucah cari ciput came copot. ciput cakap came copot, "chuuu... chuuu... cenyap... cenyap copot... ". copot cambung cakap, "copot cudah cenyap... ciput cenyap camelah... ". celepas cejam, cahaye cerah cudah chow cebab cucah cari ciput cape copot. ciput came copot cangat cuke cebab cahaye cerah cudah chow. copot cenyum cambil cakap, "copot cayang ciput cebab ciput celamatkan copot... ". ciput cenyum
cambil chow came copot... Caja cuka cuka.

SESIAN, SIMA SASIH

ngeh ngeh ngeh...;)

Wednesday, September 27, 2006

The Making of Kelapa Parut



Salah satu kebaikan hidup di rantau adalah mengasah kemahiran penyelesaian masalah aka problem solving skill.. heheheee.. :) (nak makan punya pasal...)

Monday, September 25, 2006

Biasa jer...




hmmm... takde menda yg menariklah utk dikongsi hari ni... citer2 biasa hidup seorang surirumah yg duduk berdua di rumah ketika suami meninggalkan rumah :) anyway, aku masak paprik ayam, paceri nenas dan karipap utk berbuka puasa harini... :)

Sunday, September 24, 2006

2nd Day story

Alhamdulillah... bila berpuasa, rasa panjang weekend utk aku membuat kerja2 rumah. Maksud aku, banyak sket masa utk aku menggosok, basuh baju, mengemas etc. Sebab dah tolak masa utk prepare breakfast, lunch dan minum petang :). So, dari pagi (tak lah pagi sangat.. maklum, hari ahad ;)) aku banyak habiskan masa utk mengemas rumah dan kerja2 sewaktu dengannya. Abg pulak dari pagi sampai ke petang layan cerita kartun. Dah puas layan komik yg didownload, Abg layan pulak channel Jetix - channel kartun. Kartun Dutch pun jadik dia layan.. Abg mmg dari kecik suka baca dan layan komik. Abg cerita, dia start kumpul komik masa dia sekolah rendah lagik. Sanggup ikat perut utk beli komik. Tak heranlah rumah MIL dah jd macam perpustakaan komik. Dinding bilik penuh dgn rak komik. Kalau aku jual kat apek yg beli surat khabar lama tuh.. huisshhh.. kayo makcik :p Tapi Abg tak bagi, sebab dia siap berangan utk bukak perpustakaan komik. hmmm.. aper2 je lah bang.... Sebelum kawin, 1 mggu, mau 7-8 komik Abg beli.. alaaa.. yg Pedang Setiawan, Raja Rimba dan seangkatan dengannya tuuuu... Lepas kawin, Abg behave sketlah.. 1 mggu, Abg beli dlm 3-4 komik.. Maklum, dulu makan sorang, lepas tu makan berdua, sekarang makan bertiga.. Sampai sini, Abg dah tak beli dah.. ye lah, yg ada kat pasaran semua bahasa Dutch (syukurrrrr...). Tapi, yg paling best kan.. tengok muka Abg masa baca komik.. mak aiiii... seriusnya muka.. macam baca buku cerita hantu atau thriller.. muahahahaaa... eh, aku nak citer pasal 2nd day posa.. melalut plak dah ni..

Aku start masak awal hari ni, dalam pukul 3 lebih, sebab teringin nak buat kuih keria. Lagipun, nak habiskan keledek yg tinggal setongkol tu.. Smlm lupa pulak nak masukkan sekali dlm pengat pisang. hehee.. ni first time aku buat kuih keria.. Kalau kat KL, kompem aku tak buat.. beli jek singgit, dapat 3 bijik.. heheee.. Lepas dah siap kuih kerianya.. aku rasa cam nak masak lauk terus. Abg mintak ikan masak kicap hari ni.. ngan sayur yg letak fucuk dan sohun - betul ke idak eja nih.. Pastu, aku tambah sketlah ikan goreng utk diratah2.



Memandangkan aku siap masak awal hari ni, aku ajak Abg tengok citer GUBRA. lepas habis cerita tu, Abg cakap.. "penat abg tengok citer kartun dr pagi tadi.. cerita Melayu plak buat kurus posa Abg..." "Mana orang tau citer dia camnih.." daring gak si orchid ngan B dia tu yek.. uishhh.. ngumpat.. dah dah...

Masa solat terawikh ngan Abg tadi.. Ya Allah.. anakku yg bertuah.. letak dalam play pen dia menangis meraung2.. Bila lepaskan dia kat luar.. atas badan aku pun jadik dia duduk bertenggek masa aku sujud.. Aku jadi GUBRA sekejap bila dia tarik bantal besar dan letak kat atas sejadah.. Maknanya, dia akan landing kat situ sket lagik. Ntah macamana, he changed his mind dan tarik balik bantal tu ke tempat yg sewajarnya.. ahhh lega.. itu belum lagik cerita dia tawaf mama dan abah dia sambil tarik2 kain.. fuhhh.. mencabar sungguh.. Pejam mata je lah yg aku mampu buat utk memaintainkan konsentrasi sambil mengikut bacaan Abg dlm hati.. Ya Allah, ntah kan Kau terima atau tidak solat kami tadi.. Ampunkanlah kami yg lemah ini ya Allah... -sigh-

Saturday, September 23, 2006

Berpuasa di rantau

Ini adalah kali pertama aku berpuasa di rantau. Masa mengaji kat Sintok dulu, aku ingat dah habis merantau dah tu.. Rupanya, tak sangka aku merantau lebih jauh dari itu. Tak pernah termimpi utk hidup di bumi asing.. Ini lah hakikat.. Inilah yg sedang aku tempuh.. Tidak ku pinta dan tidak pula aku sesali.. cewaahhhh...

Perkara yg membuatkan aku terasa sangat berpuasa di rantau (which i miss them so much!) :
  • Tiada Pasar Ramadhan aka PARAM. Maka, aku takleh beli makanan feberet aku masa Ramadhan seperti murtabak, popia basah, ayam percik, kuih tepung pelita, air soya dan air tebu. 3 spot PARAM yg aku selalu pergi ialah Jalan Raja Alang - Kg Baru, Jalan Tunku Abdul Rahman, dan Taman Delima - Kajang.
  • Tiada kedengaran suara bilal melaungkan azan menyeru umat Muhammad ke surau atau mesjid (harapkan azan dari pc shj, jadi laaa...) menandakan lepas solat isha', solat terawikh akan bermula.. Sedari 7 tahun (tolak masa mengaji kat upm dan uum), tempat aku melaksanakan solat terawikh bersama emak aku adalah di Madrasah Al-Rahmaniah - Kg Baru. Amat jarang kami pergi ke Mesjid Jamek Kg Baru. Kiranya kami ni kariah surau la.. sebab lebih dekat dgn rumah kami dan adalah tanggungjawab kami utk mengimarahkan yg dekat terlebih dahulu... Ahli surau pun memang rapat atr. satu sama lain. Kakak2 atau abg2 di surau yg single satu ketika dulu, sampai dah berkahwin dan beranak. Ada juga atr. pakcik dan makcik yg aku kenal dr muda, sampai dah arwah.. hmm.. ingat lagi masa kecik2 aku siap bawak pensil ngan kertas utk countdown sampai ke rakaat 20 + 3 bersama witir :p heheheee.. tak senonoh...
  • Tiada lagi masak, bersahur dan berbuka secara berjemaah bersama kakak dan mamaku tercinta :(
  • Tiada lagi makan free di hotel2.. Tahun lepas rajin gak aku ikut abg makan free kat hotel bila abg dapat invitation... hehee.. tapi aku tak gi selalu, sebab tak sampai hati tinggalkan Firdauss lama2.. Lagipun, kalau aku ikut, abg tak senang duduk.. asyik kena cuit ngan aku.. cepat lah bang.. cepat arrr... hahahaaa...
Anyway, sempurna sudah hari pertama berpuasa di rantau... Harini aku prepare menu berikut utk berbuka dan juga supper:




Friday, September 22, 2006

Pengumuman Posa :p



Aku jumpa file ni kat Youtube... heheee... Bila duduk sini, barulah aku appreciate dan rasa betapa pentingnya pengumuman berpuasa di Malaysia oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-raja. Duduk dalam negara yg pelbagai mazhab, kadang-kala menimbulkan kekeliruan jugak. Seperti di Holland ni, terdapat 1 juta lebih penduduk Islam yg terdiri daripada org Turki, Morocco, Pakistan, Indonesia, Africa, Melayu dan lain2. Kalau tanya old citizen dekat sini, mereka kata puasa kita ikut Arab Saudi. Kalau ikut falak, seluruh negara Eropah akan berpuasa pada hari Ahad. Sekarang dah dekat pukul 10.00pm dan kami di sini masih tertanya2. Kat website pun tak keluar lagi nih.. Aku dah siap2 masak lebih utk sahur nanti.. Kalau besok puasa lah.. excited semacam plak.. heheee...


Dannnnn... akhirnya persoalanku terjawab.. Besok, bersamaan 23hb. Sept 2006, kami akan berpuasa bersama2 muslimin dan muslimat di Saudi, Palestin, Morocco, London etc.

"Puasa, jangan tak puasa tau..." :)

Misi terlaksana



Ini adalah menu2 yg aku kira sebagai misi terlaksa sebelum bulan posa. Macamlah bulan posa takleh buat kan? heheheee.. Misi yg tak terlaksana adalah laksa sebab takde otak udang (tak kaw kalau takde otak udang) dan kerabu mangga sebab tak jumpa mangga muda. Kerabu kacang botol pun jadi laaa...

Badan anakku dedar


Hari ni, masuk hari ke-3 badan anak aku dedar :( tau tak dedar tu apa? kalau air tak berapa panas, org panggil suam2 kuku, kalau badan rasa tak sedap, org panggil dedar. Orang Perak panggil dedor :) Kira panas tak panas gitu laa... Ini sudah pasti penangan 2 jabs haritu. Doctor tu cakap, he might get fever after 4-5 days. Tapi, Firdauss dah 2 mggu baru kena. Abah ngan mama dah lega dah, ingat Firdauss tak kena demam kali ni. Takpelah.. itu tandanya, badan bertindakbalas sama itu vaksin. Walaupun tak teruk sangat demamnya, tapi manjanyaaa... mak aiiii.. sampai tak boleh nak buat kerja mamanya.. duk berkepit jek.. apa lagik.. mengulitlah jawabnya.. belek rambut dia.. telinga dia, hidung dia, kulit dia... hasilnya.. bersih anak aku dari segala noda2 kotoran.. heheheee... bagus jugak..

Biasanya, kalau Firdauss nak tido, aku just bagi air masak dan put him dlm his play pen. Tak sampai 10 minit, berlayar lah dia.. kali ni idak, dah 3 hari aku dok mendodoi, tepuk2 montot dia, nyanyi2 sket, baru dia tido.. kadang tu, dia tak tido lagi, aku yg tido dulu.. ahaksss.. peluang jgn disia2kan.. tak gitu? :p Dah 3 hari ni.. berapa kali aku tido bangun, tido bangun skali ngan dia.. Firdauss bulan posa nanti jgn buat camni tau.. nanti kurus posa mama.. hehehee... (salahkan anak konon, saper suruh awak tido sama.. ngeh ngeh ngeh...)


Maka, dah 3 hari jugaklah tergendala penulisan dan aktiviti borak2 online ngan kengkawan.. huhuhuuu.. Firdauss dah pandai jealous sekarang ni. Pantang aku dekat ngan pc, mesti dia merengek.. dia tahu kalau mama dah start duduk depan pc ni.. alamat melekatlah.. Butang shift ngan butang control pun dah tercabut dia kerjakan.. sib baik ada 2 set, so sekrg ni duk pakai set yg belah kanan tu.. huisshhhh.. ganas2.. kadang tu kan.. hahahaaa.. lawak2.. aku siap merangkak slow2 nak gi kat pc masa dia leka dok tengok iklan.. bila iklan habis.. huwaaaaaa... dia terus cari mama.. guanno ni awe...?
Dalam keadaan yg kurang sihat.. aktiviti "mengemasnya" tetap ON. tak larat dah aku nak kemas balik.. bior jek kadang.. Takleh nak ngadu kat abg.. nanti abg jawab "bersyukurlah.. itu tandanya kita ada anak yg sihat dan cergas..." iyelah bang.. apa2 jer.. heheheee... tapi betul jugak, masa sesi "mengemas" tu lah dia explore pergerakan motor, dan mindanya.. hmmmmm... "mama marah?" "takkk.. tak marah aiiihhhh.. bongkarlah.. bongkarlah sampai besok pagiiiii..." (intonasi ahmad nisfu, sambil tangan menggigil2 tahan geram) muahahaaaa....

Apapun, mama doakan anak mama cepat sihat dan ceria seperti biasa.. amanlah sket mama nak buat urusan dlm toilet.. ni, nak mandi pun dah nangis2 tunggu mama depan pintu.. Oh, ya.. gusi Firdauss pun banyak yg pecah2 dik gigi geraham dan gigi taring bahagian bawah yg nak tumbuh.. hmmm.. tu salah satu faktor merengek tuh... mama yg dah suku abad pun, demam kalau gigi geraham last tu nak tumbuh.. sampai skrg tak habeh tumbuh lagik.. dia tumbuh sket2.. ehh.. dah sampai topik gigi pulak... dah laaa.. sekian dulu.. nak gi mengulit anak plak ;)


Thursday, September 21, 2006

Selamat Menyambut Ramadhan Mubarak

Monday, September 18, 2006

Serunding in Rotterdam, Netherlands.

Delicious Malaysian Serunding

Specifications:
Made of Beef/Chicken/Fish cooked with coconut milk and mixed with spices asian ingredients.

The preparation:
* Either by raw beef, chicken or fish. Boil for about 5 hours.
* Tear off the beef/chicken/fish into small pieces, using hands
* Cook with coconut milk and spicy asian ingredient
* Cooking process takes about 5hours until the Serunding dried.

- Made in Kelantan, Malaysia.

- Dried Serunding long last for about 6 months.

Serunding can be served anytime during breakfast, lunch or dinner either with rice, bread or as snack.

For customers in Netherlands, prices as per the followings:

Type

Weight

EUR

Chicken

1 kg / 500g

21.00 / 11.00

Beef

1 kg / 500g

19.00 / 10.00

Fish

1 kg / 500g

17.00 / 9.00

You may place your order by email to me at ita_uum@yahoo.com before or by 24th Sept. 2006 or call me at +31-0104046451.

Untuk pembaca blog di Malaysia yg berminat, anda boleh membuat tempahan di
talian 013-360 7260; Email jrazlina@yahoo.com atau ke http://jrazlinabiz.lifelogger.com/

Sekian, terima kasih... :)

Sunday, September 17, 2006

Ahmad Danish & Rasu Abdul Hamid



Ahmad Danish


Weekend kali ni aku spent time utk ziarah 2 new born babies. Hari Sabtu, gi tengok anak Gee - Ahmad Danish kat Delft. Baby Danish banyak tido masa kami datang. Biasalah kan.. Fakta mengatakan purata new born baby tido adalah sebanyak 20-22 jam sehari. Semangatnya rambut dia.. geram. Itu dah cukur tuh.. kalau tak cukur.. mesti lagi lebat.. Tapi tak sempat dukung la.. Danish tido nyenyak sangat.. takut nak usik.. Takpela.. banyak masa lagi...

Balik dari rumah Gee, singgah rumah Dora jap. Amek "barang". Dora lah supplier aku.. Sanggup tu datang jauh2 amek supply.. Barang apa? sseshhh... Anugerah Era! dan juga cerita2 terkini di Mesia. Kejap punya kejap, sangkut jugaklah nak dekat 2 jam lebih. Siap makan2 lagik sambil tengok concert Dari Studio Satu - Wings Reunion. Ehh.. tapi aku rasa.. Konsert tu yg tengok kami kut.. kuang kuang kuang.. Awie dah pancit la.. Kena cari biznes lain... Joe yg hensem dulu pun dah jadi Joe Jambang.. muaahaahaaa... Sonok tengok babies talk between Afeef & Firdauss. Yo yo ooo jek bunyinya.. Ni kiranya kali kedua kami sampai Delft. Dan kali kedua jugaklah kami naik bas dari Schiedam to Delft sebab railway on maintenance. Perjalanan 20 minit pun leh jadik sejam lebih.. heheee.. Sampai ke London nasib railway maintenance ni ikut kami. Apa lah hikmahnya yer.. Nak suruh tengok negeri orang agaknya.. Biar luas sket pemandangan... Sampai jek umah.. siap2 seme.. terus layan Anugerah Era. hmmmm.. kaw kaw betul depa kenakan Siti ngan Mawi dalam Info Ringkas ERA tu yek... Terhibur lah jugak aku ngan Abg mlm tu..


Rasu Abdul Hamid

Di antara anak2 Abg Brahim yg tgh seronok bermain


Hari ni lak aku ngan Abg gi rumah Abg Berahim utk berkenal2an dgn isteri dan anak2nya. Kesempatan ni jugaklah kami amek utk melihat anak ke-10 mereka yg berusia 3 bulan dan diberi nama Rasu Abdul Hamid. Sihatnya.. geram tengok pipi Rasu tu... meloyot. Cam baby 7-8 bulan. Macam Danish, Rasu pun tido sepanjang masa kami berada di rumah Abg Berahim. Isteri Abg Berahim masak utk kami macam nak sambut 10 org datang. Macam2 yg dihidangkan. Nasi tomato, gulai kari ayam, salad dressing, ulam, sambal belacan, kuh tiaw sup, puding, kek, buah2an, biskut.. huisshhh... tak larat betul nak bawak perut lepas makan... heheee... Isteri Abg Berahim, Kak Zakiah atau lebih mesra dgn panggilan Kak Yah sangat peramah orangnya.. Siap suruh kami tido rumah dia lagik. Sebab katanya sekejap sangat aku dan Abg datang rumah dia walau pun dah 2 jam lebih kami kat situ. Oh yaaa... ini adalah pertemuan kali pertama aku dan Kak Yah. Masa Abg Berahim dtg rumah aku masa house warming haritu, Kak Yah tak ikut sebab balik ke Kelantan utk melahirkan Rasu. hmmm... seronoknya tengok keluarga Abg Berahim... Meriah gitu... Murah rezeki... Balik rumah, aku tanya Abg.. "Nak anak 10 org tak bang? bestnya..." Abg cakap.. "Awak mmg gitu.. tengok org ada anak twin nak twin jugak.. Tengok org ada anak 10.. dia nak jugak... Abg tak kisah.. abg OK jek.. Awak tu... larat ke? heheheee... Kalau larat.. mmg abg respect giler lah... ye laaa.. bila anak2 besor sok.. awak gak senang.. Abg setengah pada tu pun cukup dah.." Aku pusingkan kepala tengok keliling rumah.. "Tak jadi lah bang. Anak sorang pun rumah dah macam tongkang pecah..." ngeh ngeh ngeh.. "Agak dahhh... " :p

Trip to London - Day 4

Bumi Rotterdam

dah sampai rumah daaaa....

10 Sept

Hari terkahir berada di London. Tak banyak cerita dan gambar... sebab pukul 4pg dah keluar dari hotel. Flight pukul 7.40pg dari Stansted Airport. Tp, mesti sampai kat Airport atleast 2 hours before boarding. Seb baik sampai cepat. Railway Stansted Express dari Liverpool Street Station ke Stansted Airport on maintenance lah pulak.. Kena naik bus express yg digantikan. Seb baik driver tu bawak laju.. Sama cam naik train, 45 minit jugak.

Sampai kat Airport ingatkan kitorang je lah antara yg awal.. sekali tengok.. mak aiiii... rameinya manusia.. Ketat gila pemeriksaan security. Kasut pun kena scan. Coins, jam, belt, apa2 yg besi lah.. seme kena bukak sebelum badan discan. Barang makeup. perfume, liquid, rokok, menda tajam seme takleh masuk kat handbag. Air masak utk Firdauss pun kena buang. Cream Drapolone utk montot Firdauss pun kena buang.. Yg paling best tu.. Abg kena minum susu Firdauss yg dah siap bancuh dalam botol utk pastikan tader ramuan merbahaya. Cable labtop pun dia check utk pastikan tader bahan letupan.. huhuhuuuu... kerana nila setitik rosak susu 10 belanga...

Apapun.. kami selamat sampai di rumah pukul 12 tgri dgn perut yg lapar... Apa lagik.. pizza ler.. heheheee.... Terima kasih diucapkan kepada penaja percutian ini... tidak lain dan tidak bukan... Abggggggg.... clap clap clap :D

Adalah gambar seciput kat sini kalau nak tengok
London Trip Day 4

Sekian utk laporan Trip to London. Wassalam :)

Trip to London - Day 3

Brad Pitt & Angelina Jolie

England Coach


9 Sept 2006

Pictures speak louder than words. Sila lah yer ke London Trip Day 3 (Medame Tussaud) utk aksi2 di Medame Tussaud dan London Trip Day 3 (Emirates Stadium) utk aksi2 Fadzil dan ARSENALnya :)

mmg makcik tak kuasa nak hapdate citer basi.. ngeh ngeh ngeh

Saturday, September 16, 2006

Trip to London - Day 2

River Cruise

Trafalgar Square


8 Sept 2006

Pictures are worth than thousand words. Sila ke Trip to London - Day 2

kes malas nak mengarang :p

Wednesday, September 13, 2006

Trip to London - Day 1

Rose Court Garden

Royal Albert Hall

Lady Diana Memorial Fountain


7 Sept 2006.

Seawal 5.45pg, kami keluar rumah menuju ke Rotterdam Airport menaiki teksi yg telah dibooked awal2. Flight ke London mengambil masa 35minit Kopi pun tak sempat habeh...
Sampai di Stansted Airport - London, kami terus ke COSTA Cafe utk breakfast. Hmmm.. pemeriksaan security tak kuat sangat, dan immigration pun tak banyak soal bila tengok Visa Holland. Dia ada 2 lane, 1 European dan 1 lagi other than European Union. So, yg other than EU ni lah biasanya yg akan disoal banyak2.. Bila Abg kata working in Netherlands, immigration tu tak banyak soal dan siap main2 lagi dgn Firdauss. Sebelum sampai turn kami, aku siap cakap ngan Abg.. "Jgnlah kita dapat dia nih.. banyaknya tanyaaaa..." tup tup.. dapat jugak dgn dia.. hehehhh...

Memandangkan waktu London awal sejam dari Holland, so masa tu mmg peak hours lah utk org gi kerja. Kami taknaklah sama2 berebut naik train, so.. apa lagik.. melepaklah kat Stansted Airport dlm 2 jam camtu.. Dlm pukul 9 lebih, baru kami naik Stansted Express utk ke Liverpool Street Station. Dari situ, kami naik pula underground tube utk ke Paddington. Hotel kami (Rose Court Hotel) terletak di Paddington. Sajer amek yg remote sket dari hiruk pikuk bandar.. Tak lah jauh mana pun.. kalau naik underground ke bandar, tak sampai 10 minit.

Sampai kat hotel dlm pukul 11.30 pg. Check in pukul 1 tghri. hmmm... apa nak buat yek? nak gi jalan2 malas tul nak mengheret bag. Dekat depan hotel ni ada garden.. hmm.. lepak kat garden je lah.. sambil pekena sandwich sardin yg aku bawak dari Rotterdam. Bukan main syiok lagi Firdauss bila kami lepaskan dia kat garden tuh.. Jalan ke sana ke mari.. tak takut langsung budak nih.. Siap suruh kita kejar dia pulak.. Apapun.. memang enjoy bila tengok anak happy.. Lapang jek rasa dada ni...

Tepat pukul 1tgri, kami pun masuk ke bilik hotel. Not bad, instead of double bed room, depa kasi triple bed room. Apa lagi.. kita kasi cantumlah sama itu katil.. so, jadilah 1 katil yg besar... Kalah Queen size bed.. hahahaa... Lepas kemas, rehat dan solat jamak.. dlm pukul 3 lebih, kami pun bergerak ke mana ntah.. ikut kaki je laa.. ingat nak tengok kawasan sekeliling tu...

Abg mintak map kat receptionist... hmm.. banyak gak kawasan menarik sekitar ni. Ada Hyde Park, Kensington Palace.. hmm.. menarik nih.. Jommm... Perjalanan dari hotel ke Hyde Park ada lah dalam 20 minit. Ramai jugak org amek angin dekat sini.. (yg buang angin pun.. pasti ada..) Macam2 aktiviti depa buat kat sini.. ada yg berpicnic, ada yg bersukan, ada tgh training their dog, yg buat waang free pun ada.. teringat aku kat kes JAWI & JAIS hehee... Apa lagi.. sesi berposinglah pulak.. heheee.. Firdauss plak dah tido... kepenatan masa main kat garden tadi. Dah alang2 ada dekat sini, kami pun gi lah jejalan sekitarnya seperti ke Kensington Garden, Peter Pan, Lady D Memorial Fountain and etc.

Kaki dah penat dah ni.. besar betul Park nih.. tak larat dah rasa.. tapi, bila tengok map.. dah dekat dah dgn Royal Albert Hall ngan Harrods.. Abg tanya aku nak gi tak? "Nak jugak rasanya.." aku jawab.. hehee.. maka aku hayunkan jugaklah kaki aku yg rasa dah nak tercabut nih.. Lama dah aku tak jalan jauh2.. Dari Hyde Park ke Royal Albert Hall ada lah 25 minit kami berjalan.. aduihhh... semput makcik.

Tak paham gak aku.. sanggup jalan jauh2 semata2 nak snap 2,3 keping gambor kat Royal Albert Hall.. Tak paham tak paham pun.. buat jugak.. idakla.. nak jugak tengok ghupe Royal Albert Hall tu secara live kan.. nanti bolehler imagine kut2.. kakak aku.. ehhh... silap.. kut2 siti nak buat concert kali kedua kat sini.. besar gak Royal Albert Hall nih.. Berdiri megah dia haaa....

Lepas tu.. tengok dlm map.. haa... nak dekat dah ni dgn Harrods. Jom bang.. ngeh ngeh ngeh.. Jgn risau.. org tak beli apa punya.. just nak jalan2 jek.. "ye lah tu..." Abg jawab :) Aku plan hari ke-3 nanti baru concerntrate nyopping sket2.. so, hari ni.. kalau ada pun.. survey je lah...

Adoiii.. jauh gak Harrods nih, 30 minit jugaklah berjalan.. berapa kali aku pause jalan.. duduk kejap kat kaki lima.. Abg complaint.. katanya.. aku berbeza sungguh lepas dapat anak.. dulu, sebelum kawin.. aku boleh berjalan 4-5 jam tanpa henti bila gi sopping.. Masa tu, Abg yg pancit.. pantang stop kat kedai yg aku pergi.. mesti dia cari kerusi.. hahahaaa.. la ni.. turn aku plak... Org kata.. kalau lahirkan anak lelaki.. 7 urat besar putus berbanding 1 urat besar sahaja utk anak perempuan.. tak tau lah betul ke idak.. tapi aku selalu lah bagi alasan tu kat Abg... "Org punya urat besar 7 dah putus tau... :p"

Sampai kat Harrods.. dari luar lagi aku nampak ramai org... hmmm... aku tak suka betul gi tempat yg ramai sangat org.. pening arr... nak nak lagik kalau campur macam2 bau.. haduiihhh... boleh migrain makcik... takpelah.. dah sampai... nama pun Harrods.. mestilah ramai...

Aku gi kat perfume counter utk survey perfume Poison Dior yg kakak aku kirim. Sesajalah kan.. try dia punya tester.. Tanya berapa harga.. yg best tu.. Abg boleh tanya "What is the price after dicount?" Dgn selambernya minah Britain ni menjawab dgn dialeknya.. "You will never get discount in Harrods..." lalu tersenyum.. kuang kuang kuang... Dgn pantas abg cover line "Oh, I thought u might have summer sales or something..." muahahaaa...

So, selepas puas berjalan2 dalam Harrods... antara barang yg aku beli ialah

i. Perfume
ii. Souvenirs
iii. Baju
iv. Cekelat

A. i dan ii.
B. ii dan iii.
C. i, ii, dan iv
D. i,ii, iii dan iv
E. Tiada satu di atas.

Jawapannya: E - Tiada satu di atas... muahahaaa...

ntahlah.. takde rasa nak beli.. mahal tu satu.. pastu fikir.. setakat nak beli souvenirs yg ada tulisan "Harrods".. hmmm... aku tak nampak relevan dan significantnya... Ye lah.. lain org.. lain ragamnya.. tak gitu?

Keluar dari Harrods aku nampak berderet sepanjang 1 lorong ni dgn kereta Merc, BMW, Ferrari dan kereta2 mewah yg lain.. semua driver tgh tunggu boss2 mereka menyopping di Herrods.. Hmmm... mewah... mewah....

Utk balik ke hotel semula aku beg Abg utk naik tube atau bus ke hotel.. Kaki ni, kalau boleh bercakap.. bercakap dah dia.. "woit.. aku penatlah.. tak reti2 nak berenti jalan ke..?" Perut pun dah lapar semacam.. Singgah McD. Beli Set Fillet o fish, fries & soft drink. Tambah lagik dgn salad dan Apple pie sorang satu.. Kami amek tube ke hotel.. .

Sampai hotel.. mandi.. makan.. solat.. boommm zzzZZZZZZ......

Sekian utk laporan hari pertama.. Gambar? silalah ke London Trip Day 1


Tuesday, September 12, 2006

2 jabs & makan sedap :)

Hahahaaaa... tergelak aku baca message si Lina.. Sabor kak sabor... cheq bz.. ngeh ngeh ngeh.. Malaih tul nak merenamekan balik gambar yg beratus tu tau... Kalau tak letak rename kang.. compuselah pulak org yg membacanya.. tak gitu? :D (orait agaknya reason ni kan...) Nantilah.. cheq senang2 cheq rename, cheq pilih gambor yg sesuai, cheq hapdatelah ngan story morry nya sekali... alaaa... apa salahnya sekali sekala hapdate citer yg dah basi.. kan Lina kan.. kan.. kan... :p

Sebagai gantinya.. kali ni aku nak citer yg anak aku kena jab 2 kali (BMR & Men-C). Seperti
biasa, aku ajak gak Abg gi Concultatiebereu.. Seb baik Abg meeting petang.. kalau tak, gi sorang lah aku.. tak pun.. cancel jek appoinment tuh :p

Lepas assistant Dr. amek berat, tinggi dan ukur lilit kepala Firdauss, maka.. masuklah kami ke bilik doctor.. Lepas borak2 kejap.. Dr. check Firdauss punya mata, mulut, kulit, alat sulit, cara jalan.. Pastu, Dr. kata, hari ni dia nak bagi 2 jab sekali.. aku ingatkan satu jek.. rupanya dia nak cover utk last month punya yg dia gi vacation tuh.. Anak yg nak kena cucuk, aku lak yg ketaq.. heheee...

Memula Dr. kasi cucuk sama itu peha, lepas tu kasi satu lagi cucuk sama itu lengan.. aduihhhh... satitnya... seperti biasa Firdauss akan merengek kejap masa jarum tu tertusuk kat isi dia.. pastu dia OK.. alhamdulillah, aku tak pernah ada masalah masa Firdauss nak kena cucuk.. biasanya, Firdauss bermasalah sket bila dah 2,3 hari dia kena cucuk.. Biasanya, Firdauss akan demam dan merengek sepanjang masa.. Masa ni, memang sesi bermanja manjanglah.. berkepit jek.. sampai takleh nak buat kerja kadang2.. Hopefully, kali ni Firdauss tak demam... aminnnnnn...

Balik dari Concultatiebereu aku singgah Wah Nam Hong (kedai barangan asia), Slagerij (kedai jual ayam) dan pasar.. amek kesempatan betul sementara Abg ada.. heheee... standard.. Memandangkan hari ni hari menyopping barangan dapur.. maka banyaklah idea aku nak masak.. Eh, tak sampai 2 minggu lagi umat Islam akan berposa.. Macam2 projek kat kepala aku yg tak terlaksana lagik... Laksa, Mee Kari, Chicken Pie, Apple Pie, Kerabu Mangga.. hmmm... macam2lah.. shedapnyaaa...

Hari ni aku buat 2 projek yg ada dlm list.. Udang salut tepung ngan Ikan cencaru belah belakang.. Shedapnyaaaaaa... hingga menjilat jari kaki.. muahaahaaaa....

So, ini lah dinner kami hari ni...


ikan cencaru belah belakang

udang salut tepung

all time feberet - kangkong goreng belashan :)

Monday, September 04, 2006

Ita's Salon

Semalam, niat ke Wereld Haven Dag atau World Habour Day terbatal dek cuaca yg tak berapa baik... (sebenarnya.. kalau dah lambat gerak.. memang tak pergi lah jawabnya). Tepon Aiza.. Aiza kata tahun ni tak berapa best sangat dari tahun lepas.. lagi lah besar kebarangkalian aku tak pergi.. Dgn alasan.. alaaa.. takper.. tahun depan ada lagi... kalau tahun depan tak pergi jugak.. alasannya akan bertukar kepada.. alaaa... banyak lagi event lain.. hehheee... standard lah tu kan..

Angin kuat betul kat luar.. Aku janji nak potong rambut Abg hari ni.. Biasa buat kat verandah.. memandangkan angin yg kuat disertai gerimis.. brrrrr... tak sanggup aku.. tak kenalah kan.. potong rambut pakai sweater.. heheee...

Sebelum ni aku tak pernah pun gunting rambut org dewasa.. potung rambut anak ala2 style rambut abu bakar elah adalaaa... mengamuk kakak aku hari tu :p pastu.. tobat aku tak buat dah... dah lama tak buat perangai, 3 bulan lepas aku buat pulak kat anak aku plak... mengamuk lagi kakak aku.. kali ni ditambah plak dgn mak aku... "naper ko potong rambut dia camtu ta.. kesian budak tu.. " jgnkan mak dan kakak aku tak sanggup nak tengok.. aku lagi laaa... selalu cakap dlm hati.. cepatlah rambut anak aku tumbuh..

rambut anakku 3 bulan lepas

Kat sini, kalau nak potong rambut pun kena buat appointment... Dah lah tu.. harganya.. mak aiii... mahal banget.. hari tu kitorang ada nampak 1 kedai ni, sekali potong 25euro. Kalau didarap ngan 4 dah RM100. Kalau darab 4.6? haaa.. dah baper tuh? (tak hilang lagi penyakit convert mengconvert aku :p) kalau kat Mesia tu dah boleh potong rambut berapa kali dah... heheheee...

Sebenarnya.. akulah yg menawarkan khidmat potong rambut kat Abg.. bila aku offer.. dia macam ok jek... takde plak rasa cuak ke.. takut aku salah potong ke... Memula dulu aku tanya.. "Abg tak takut ke kalau tersalah potong?" pastu abg jawab "alaa... kalau salah potong pun.. cakaplah fesyen baru ;)" Lepas tu.. aku mintak kelulusan budget utk beli hair cut set :)


hair cut set yg berharga eu29.90 (masa sale) yg aku beli kat Blokker. dah balik modal apa ;)

Masa first time potong rambut abg 3 bulan lepas Abg kata OKlah for first timer :p So, smlm kiranya kali kedua ar aku potong rambut Abg... mengikut penilaian aku.. dari segi puas hati.. of courselah yg second time ni lebih menjadik.. dah ada pengalaman sket.. suka pulak aku kerat rambut org.. kalau boleh aku nak potong rambut Abg sebulan sekali.. tp abg tak nak plak.. ikutlah.. heheee... So, inilah hasilnya....

SEBELUM
muka org kena paksa amek gambor.. muaahahaaaaa..!!!!

SELEPAS

nampak muda 5 tahun youuuu....

Pose maut ala Andi Lau

Itulah dia wajah suami ku yg sporting... Lepas selesai aku potongkan rambut, cukurkan misai dan janggut.. Abg tanya nak upah apa? Aku jawab... Aku nak gambar posing maut yg maha poyo utk aku letakkan dalam blog.. Kalau boleh nak yg macam Andi Lau berposing...keh keh keh... dgn cool Abg menjawab.. "OK"... heheeheeee... chaaayunk!

Sunday, September 03, 2006

Nasi Goreng Kampung & nice chat

Nasi Goreng Kampung ku :)

Nasi Goreng Firdauss (nama baru) :D



Pagi tadi aku masak Nasi Goreng Kampung untuk breakfast. Aku buat pedas2 sket. Hmmm... baru kena ngan selera.. Masa makan, aku borak2 ngan abg pasal isu murtad dan a few islamic topics.


Abg: Awak tahu tak both side dah buat 2 perarakan besar...

Aku: Tak tau pun.. yg belah org kita.. taulah.. diorang buat kat Masjid Wilayah lepas solat Jumaat hari tu.. Bila ntah dah lupa..

Abg: Ada.. depa pun buat jugak.. depan Wisma Denmark.

Aku: ooo.. yer ker... set2 Lina Joy lah ni...

Abg: Abg tak paham betullah naper Sisters in Islam perlu sokong Lina Joy ni...

Aku: Abg, hmmm... pada pendapat abg kan... dari segi hak asasi manusia kan.. Lina Joy ni tak boleh ke pilih agama yg dia nak anuti? Memanglah itu satu keputusan yg tak patut langsung..

Abg: Ni bukan perkara simple.. ini bab nak tukar agama.. Tugas kita, menyelamatkan akidah umat islam... sebab, tertulis dalam hukum bahawa setiap yg murtad harus dihukum bunuh selepas pihak berkuasa cuba menyelamatkan akidah mereka.. islama bukan kata.. murtad je bunuh, murtad je bunuh.. banyak faktor yg diambil kira... kenapa dia murtad? siapa yg muratdkan dia? influenced by who..? then kita bagi dia nasihat dan membetulkan apa yg menjadi kekeliruan padanya.. kalau tak boleh nak diselamatkan.. barulah jatuh hukuman itu.. sebelum alim ulamak menentukan hukum bunuh ni. mereka dah kaji betul2 dari setiap aspek.. bukan saja2 nak bunuh... this is about life of human being.. nyawa tu nyawa...

" Dengan merujuk kepada analisis hukum yang dikeluarkan oleh ulama tentang orang-orang murtad berdasarkan nash-nash syarak, hukum pertama yang mereka sepakati ialah tentang wajib membunuh orang-orang yang benar-benar didapati murtad. Ilmuan fiqh abad ini, Dr. Wahbah Al-Zuhaihi berkata : "Para ulama telah sepakat tentang wajib hukum bunuh ke atas orang murtad." Katanya lagi : "Dan telah ijmak para ahli ilmu tentang wajib hukum bunuh ke atas lelaki yang murtad dan hukum bunuh ke atas wanita yang murtad dan hukum bunuh ke atas wanita yang murtad mengikut pendapat jumhur ulama." (Al-Fiqh Al-Islami wa Adillatuh : 6:186)

Mengikut analisis para ulama lagi, tindakan murtad merupakan salah satu jenis kekufuran yang amat keji dan sangat keterlaluan dan ianya menyebabkan terhapus dan hilangnya segala balasan pahala kebajikan yang pernah dilakukan sebelum murtad sekiranya mati di dalam kemurtadan (wal ‘iyazu billah). (Al-Sayyid Al-Bakri, I’anah Al- Thalibin : 4:132-134) suber rujukan: http://www.brunet.bn/gov/mufti/ic45_1999.htm"

Aku: Malaysia boleh ke laksanakan hukuman tu? maksudnya ada ke termaktub dlm undang2 negara kita..?

Abg: Sebuah negara Islam yg betul2 mengamalkan pemerintahan Islam secara total perlu mengamalkan hukum hudud ni.. Malaysia - abg tak rasa Malaysia melaksanakan pemerintahan Islam secara total.. Sekarang ni payah nak jumpa negara Islam yg betul2 amalkan pemerintahan Islam secara total. Kalau diorang laksakan hukum hudud sekali pun, mungkin undang2 Financial diorang tak ikut betul2.. masih lagi mengamalkan bunga, interest and etc.

Aku: Habis, negara kita siapa yg perlu dipertanggungjawabkan?

Abg: Pemerintah kita lah..

"Perlaksanaan hukum bunuh di atas hanya akan berlaku apabila orang murtad berkenaan enggan bertaubat dan enggan kembali kepada Islam setelah dinasihati dan diarahkan bertaubat. Hukum memberi nasihat dan menyuruh bertaubat ini adalah wajib ke atas pemerintah. Taubat di sini mestilah dilaksanakan dengan mengucap dua kalimah syahadat. (I’anah Al-Thalibin : 4:139) sumber rujukan http://www.brunet.bn/gov/mufti/ic45_1999.htm"
boleh jugak kalau nak tambah pengetahuan dekat sini : http://www.umno-reform.com/urnews1/hukum_murtad.htm

hmm... aku ajak lah lak abg borak pasal hukum hudud...

Aku: Abg sokong hukum hudud?

Abg: Abg sokong sangat hukum hudud. Dr. M pernah kata.. "kalau hukum hudud dilaksanakan.. habislah semua org kudung.. ini tidak akan menyumbang kepada produktiviti negara.." ini tak betul.. kita takleh tengok undang2 Islam thru tiny tiny aspect.. amek seciput sini.. seciput sana.. kita kena tengok undang2 Islam secara menyeluruh.. barulah nampak keindahannya... barulah nampak relevannya...

Aku: Hukum hudud perlu dilaksanakan depan org ramai kan bang?

Abg: yeap.. cuba fikirkan.. takut tak org lain nak mencuri lepas tengok hukuman tu?

Aku: Mestilah takut... mesti diorang tak berani nak merompak bagai...

Abg: Ada 1 cerita pada zaman Rasulullah.. seorang bapa datang mengadu pada alim ulamak.. aku takde duit nak bagi anak2 aku makan.. boleh tak aku mencuri.. "tak boleh.." maka timbullah konsep zakat dan baitulmal.. di mana wang zakat diagih2kan kepada mereka yg tidak berkemampuan...

diam seketika...

Abg: hmmm... sama gak ngan hukum sula sampai mati utk penzina.. Jika didapati 4 orang saksi menyaksikan perbuatan zina itu.. maka terjatuhlah hukum hudud itu..

Aku: Tapi susahkan bang nak cari 4 org saksi utk jadi saksi penzinaan? Zaman sekarang ni mana ada org nak buat zina depan orang?

Abg: Memanglah.. Selagi tak cukup 4 orang saksi.. takkan dilaksanakan hukuman tu.. ada sebab kenapa mereka kata perlu ada 4 org saksi... Kalau hanya ada 2 org saksi.. maka, mereka hanya lepas di dunia.. bukan akhirat... Abg nak citer lagi pasal 1 zaman dulu.. Ada seorang anak kepada ulamak.. dia dah berzina.. Satu hari... dia mengaku pada ayah dia yg dia dah berzina...

Aku: Anak dia laki ke pompuan bang?

Abg: Laki.. ayah dia sedih sangat dengan perbuatan anak dia.. maklumlah.. ayah dia seorang ulamak yg amat disegani.. Tapi, ayah dia beri peluang.. Ayah dia cakap.. bapak nak kau baca Al-Quran.. cari dalam tu ada tak hukum yg mengatakan.. org yg berzina tidak perlu dihukum.. kalau kau jumpa walau 1 ayat mengatakan boleh terlepas dari hukuman itu, maka aku akan lepaskan kau.. maka anak ini membacalah Al-Quran dari pagi sampai ke malam sambil menangis2 sehingga berhari2.. hinggalah satu hari anak itu berkata dgn sedihnya.. bapa, aku tak jumpa walau 1 ayat pun yg mengatakan org berzina itu lepas dari hukuman sula... maka, dengan hati yg amat pilu dan sedih teramat sangat.. si bapa ini pun melaksanakanlah hukuman sula itu (mengikut hukum hudud)... maka matilah anak tadi... lepas tu.. mlm selepas kejadian tu, si bapa bermimpi didatangani anaknya sambil tersenyum.. "bapa jgn risau.. bapa dah buat perkara yg betul... saya kini berada di tempat yg baik... bukan di neraka.." itulah sebabnya agama kita kata, bercakaplah benar walaupun pahit....

Abg bukak lagi topik lain...

Abg: Apa yg abg belajar kan... kalau sesuatu perkara tu kita lihat dgn mengaitkan sirah, feqah dan tauhid... baru kita nampak relevannya sesuatu perkara atau hukum...

Aku: Apa beza feqah ngan tauhid bang? heheee... saya dulu tak sekolah agama.. harap belajar agama masa sekolah je la.. ingat2 lupa...

Abg: Abg bukanlah pandai sangat.. tapi, abg cakap apa yg abg belajar lah... kalau nak dihuraikan satu2 panjang, tp secara singkatnya.. abg bagi contoh.. feqah ni perbuatan.. contohnya.. rukun solat.. macamana solat tu perlu dilaksanakan.. Tauhid ni pulak lebih kepada perkara2 yg ghaib.. believe.. contohnya.. percaya kepada Tuhan... (sambil memandang Firdauss) Firdauss besar sok abah hantar masuk sekolah agama yer... (terkulat2 aku...)

Aku: Ok, faham...

Ada lagi lah beberapa perkara yg kami bincangkan.. semuanya topic Islamic hari ni.. Seronok kalau abg dah start bukak cerita.. Kisah2 nabi.. kisah2 zaman dulu.. even cerita zaman skrg yg aku tak tahu... teruk betul aku ni kan... contohnya lah.. abg tanya...

Abg: Kenal tak Salman Rushdi?

Aku: Tak.

Abg: Tak kenal? Ya Allah.. awak nihhhhh...

Aku: Saya tak suka amek tahu sesuatu yg takder berkepentingan buat saya....

Abg: Siapa kata Salman Rushdie ni tak penting? Penting tau.. Ada bahayanya kalau kita buat kajian atau rujukan pada buku yg salah.. pada sumber yg tak betul.. Dia ni penulis buku The Satanic Verses.. Dia Muslim yg terpesong.. Dia mengeluarkan buku yg mencetuskan kontroversi.. Ada di antara isi kandungannya mengatakan.. Muhammad mepunyai tiga dewa di Mekah, di mana tempat Baginda beribadat... Panjang lagi lah.. abg tak ingat semuanya.. Yg pasti memang terpesong dari ajaran agama kita yg sebenar...

Boleh rujuk kat sini : http://en.wikipedia.org/wiki/Salman_Rushdie

Aku: oooo.. ok.. noted.

Abg: Firdauss besok besar.. rajin2 membaca tau.. baca buku ke.. paper ke...

Aku: ngeh ngeh ngeh :D perli lah tu... ala.. pepehal tanya abg jer.. nak baca panjang sangat.. heheheee...

Hmmmm.. apa pun.. it was a nice morning to have this kind of chit chatting..
laaa... tanpa kusedari.. pinggan ku dah licin.. nasi goreng kampung dah habeh.... :)
slurrrrpppp... ku minum perabeh semug teh o limau suam yg abg buat.. manisnyerrrrr... macam org yg buat jugak :p


Kak Nina masuk sepital

Smlm, lepas balik dari amek RP, aku dapat sms dari kak nina mengatakan dia terpaksa ditahan di wad sampailah bersalin nanti. Her baby is not getting enough food and oxygen from placenta. So, kak nina kena banyak berehat dan doktor akan check the baby's heart beat twice a day. Bila kira2 balik.. kalau nak tunggu sampai bersalin.. maunya 3 bulan kak nina dok kat spital.. mak aiii.. mesti kak nina boring... tapi.. if that is the best for her baby.. terpaksalah sacrifies.. janji selamat..

Pagi tadi, sempat tangkap kak nina online.. wahh.. dia siap pakat ngan doktor for allowing her using the internet at least an hour a day.. aku tanya lah.. caner makan kak? sedap ke? as expected, kak nina kata tak sedap langsung... sayur pahit.. nasi pun tara... kesian sungguh la... dah lah baby tak dapat enough nutrition.. kalau kak nina tak lalu nak makan... caner?

hmm... aku plan ngan abg nak gi melawat kak nina petang ni... kalau tak pi hari ni.. alamat lambat lagilah jawabnya.. besok lak ada international habour day yg kami plan nak gi..

bila sampai, Frank was still there temankan kak nina.. waiting for visitor.. sebab dah seharian Frank temankan kak nina.. so, he has to go back home and have some rest.. Aku bawak nasi, ayam percik dan sayur utk kak nina.. sedang eloklah.. sebab utk dinner, kak nina hanya diberi makan 2 keping roti beserta margerine dan gem.. juga disertakan sup sayur yg kak nina tak lalu nak makan..

aku juga bekalkan kak nina dgn stok majalah utk 3 bulan kak nina kat sepital.. Masa aku pregnant dulu, rajin betul aku melanggan majalah Mamy Baby, Pa&Ma, Parenthood etc. Langgan je lebih.. bacanya tak semua :p Aku siap bawak dari Mesia.. maklum.. preparation for second production.. ngeh ngeh ngeh...

lepas 1/2 jam berborak, Rozie, Dora dan Muaz pun sampai with little Afeef.. Afeef dok diam bila aku dokong.. sonoknya... depa kata.. kalau aku pregnant, sure dapat anak pompuan.. aminnnn... heheheee..

Pukul 8.30pm kami pun balik sebab nurse nak check something dekat kak nina.. Patut waktu melawat sampai pukul 8.00pm.. tapi.. selagi tak kena halau selagi tu kami tak balik.. hehehee... iyelah.. masa ni jugaklah kami amek kesempatan jumpa kawan2.. sonok berborak bila sesekali berjumpa..

To kak nina.. semoga segalanya berjalan lancar seperti yg diharapkan.. we'll pray the best for you...





Saturday, September 02, 2006

Berdialog dgn Michelle

Hari ni aku bersama Michelle (relocation consultant) pergi ke Sociale Dienst utk mengambil Residence Permit (RP) yg dah lama siap tapi dihantar ke wrong department. Ada ke patut depa kata aku kena amek intercourse (dutch language), kalau tak aku punya social benefit kena potong. Michelle kata, benda ni biasa terjadi. Last week dia baru amekkan vice president of Samsung punya wife punya RP which having the same case as mine. Org besar pun depa boleh tersalah manage.. ini kan pulak aku.. Aku bukan tak nak amek Dutch Language tu.. nak sangat.. tapi mahallah.. kalau takat nak duduk 2 tahun kat sini rasa tak berbaloi.. kalau more than 4-5 years.. oklah jugak…

Masa sampai Sociale Dienst, Michelle mintak passport aku utk tuntut RP . Sementara tunggu giliran.. Michelle mula borak2 ngan aku.. Lalu, bermulalah dialog yg aku rasa quite interesting utk aku share dekat sini…

Mic: You know what? I really don’t understand why u shld put on something on your
head. Don’t you feel it’s so annoying? (Sambil melihat gambar passport ku)

Aku: hmm.. No, I don’t feel like it is annoying me.. Well, when you used to practice
something everyday.. it’s become normal.. it just like your routine..

Mic: Yeah.. but I really don’t understand why shld u…

Aku: I wish I could tell u, the benefit or goodness of wearing scarf. I’m not the best person to tell u about why it is
important for us, as a muslim.. to wear scarf.. (sigh.. kalaulah aku pandai berhujah bab2 ni kan ke bagus…)

Mic: nevermind that,but can I assume that those who wear scarf are good?

Aku: No, u are wrong. Not every person who wearing scarf is really good or innocence and not every person without it, is bad…

Mic: Is it because u don’t want others to see any part of your body.. and afraid they will be attracted by u…
(actually, ni jawapan yg aku bagi masa kali pertama dia tanya aku pasal ni dulu…)

Aku: ohh.. u still remember my answer, don’t u? good.. at least u got some of the idea.. actually, there are many
more reasons.. which I don’t know how to explain to u really.. but, what I can tell u is, there are guidelines for
us to follow as a Muslim.. like every religion, they shld have a reference for do and don’t. So, to be a
successful Muslim (insyaAllah) u have to follow the guidelines. And, to wear scarf and to cover our body is one
of the rules in Islam that we have to obey. We are also forbidden to take alcohol.. not to tell lie… and lot’s more
that I think other religion might have the same rules or guidelines.. but, what ever it is.. There are reasons
behind all these rules.. which sometimes, we can’t even get the answer. But one thing for sure.. all those
guidelines are for good… If u really follow them full heartedly.. u will success in your life.. (insyaAllah..)

Mic: Ooo.. I’m so glad that I am not a believer. That’s make my life simpler.. (ooo… free thinker rupanya mamat ni…)

Aku: Well, it’s your choice…

Mic: Don’t u feel jealous that Dutch people can show their beautiful hair..?

Aku: Absolutely not..

Mic: Don’t u have a moment or a second to think that.. oh come on.. this is Holland.. nobody knows me.. I can
show my hair now..

Aku: Michelle, I’m not doing this for anybody.. It’s my will.. I’m the one who chose to be this way, the way that
I look rite now.. Is it weird?

Mic: It’s a bid strange.. (cesssss…!!). Don’t your husband asked u to take it off?

Aku: No, he’s not allowing me to do that.

Mic: Well, I always not listen to Linda (his life partner) and Linda also not listen to me..

Aku: I’m not that type. I’m not doing this (wearing scarf) because of him neither.

Mic: Don’t u feel like uncomfortable when Dutch give you a strange look…

Aku: Seriously I tell u what.. I really feel comfortable here. I never got strange look from them. They are friendly..
People like never care what u are wearing.. not like people in D*****k, A*****a, F****e… I heard that they really
don’t like us…

Mic: Yeah, u are rite.. There are so many Muslims in Holland.They are majority. If we go to Amsterdam or The
Hague, it’s like a Muslim country.. Well, u know that church are closing and more mosques are opening here..

(diam seketika)

Mic: I love you.. I love the little boy (Firdauss), I love everybody here..

Turn kami pun sampai… lepas habis semua tu.. aku ajak borak lagi dalam kereta..

Aku: Michelle, are u afraid of Muslim…?

Mic: (took sometimes to answer..) Yes, I am..

Aku: I am so uncomfortable u said that..

Mic: Of course not a Muslim like u.. u are friendly, u are good person (ye lah tu…) what I mean is the fanatic
Muslim. When 9/11 happened.. They were dancing along the road and saying Allah the Mighty.. Allah is big…

Aku: (sigh) I also have no idea what is good to be too fanatic.. You don’t like it.. Neither do I…

Mic: There are some phrase says that “Not all Muslims are terrorist… but, All terrorist are Muslims..”

Aku terdiam seketika sambil terbayang wajah yg bermain di otak ku… Michelle ulang lagik..

Mic: “Not all Muslims are terrorist… but, All terrorist are Muslims..” It’s a bit tricky…

Aku: No, it’s not about tricky.. but, what about Bush?

Mic: Oooohhhh… he’s damned terrorist.. He’s no. 1 terrorist… everybody knows that..

Aku: Bare in mind that he’s not a Muslim..

Mic: yeahh I know.. Ohh.. no heart feelings yeaa…

Aku: Not at all…

perbualan kami berhenti di situ kerana dah sampai pun rumah aku… hmmm… aku rasa aku kena banyak study lagi lah bab2 soalan cepumas nih.. rasa nyesal tak dapat kupas dgn baik segala soalan yg ditanya.. (sigh)

My Photo
Name:
Location: Rotterdam, Netherlands

26th*Female*Dutiful Mom to Firdauss Haqimie and Faithful wife to Mohd Fadzil*Malay Malaysian*Fulltime housewife*


The WeatherPixie